Kuchnia mamy i malucha

Wpisy

  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Urodzinowe Magdalenki

      Upiekłam je z okazji pierwszych urodzin mojej Kochanej Siostrzenicy:) Przez lukier bardzo słodkie, ale zawsze można zrobić wersje bez lukru;)

       

      Urodzinowe Magdalenki

       

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • 1 szklanka oleju
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 aromat waniliowy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • skórka otarta z 1 cytryny

      Lukier różowy:

      • 10 łyżek cukru pudru
      • 1-2 łyżki wody
      • 1-2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżka syropu malinowego

       

      Przygotowanie:

      Jajka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat, olej i skórkę cytrynową. Przełożyć do foremek i piec w temp. 180C około 20 minut. W czasie kiedy babeczki się pieką zrobić lukier. Podane składniki utrzeć na gładką masę, polewać nią ostudzone już babeczki. Wszelkie dekoracje układać na nie zastygniętym lukrze.

       

       

       

      Paulina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Urodzinowe Magdalenki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 09:54
  • wtorek, 30 października 2012
    • Babeczki pychotki

      Babeczki bardziej smakują i wyglądają jak biszkopty, ale są rzeczywiście pycha: delikatne i lekkie. Po prostu polecam;)

      babeczki pychotki

      Składniki:

      • pół szklanki cukru pudru
      • pół szklanki mąki
      • 3 jajka
      • 1/4 szklanki oleju

      Sposób przyrządzenia:

      Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę. Wymieszać. Ciasto przelać do foremek i piec w temp.180C przez 20min. Wyjąć z pieca, ostudzić i posypać kakaem.

       

       

       

      Paulina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 października 2012 09:47
  • niedziela, 30 września 2012
  • poniedziałek, 24 września 2012
  • czwartek, 20 września 2012
    • Lazania na krakersach

      Pomysł znalazłam w jednej z gazet, jednak z oryginalnego przepisu zachowałam tylko (aż) fakt, że lazania przekładana jest krakersami. Resztę przepisu zmieniłam i wyszło naprawdę pyszne danie :) Pomysł może wydaje się dziwny, albo niesmaczny, ale nic bardziej mylnego - lazania znika w oka mgnieniu :) Smacznego!

       

      Składniki:

      • 0,5 kg mięsa mielonego (dobrego jakościowo, np. wieprzowe z łopatki, wieprzowe z szynki, z piersi indyczej itd.)
      • 1 duża cebula
      • 1 puszka krojonych pomidorów
      • zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier (opcjonalnie)
      • oliwa z oliwek
      • 1 paczka krakersów (solonych lub cebulowych)
      • 10-20 dag tartego sera (lub w plasterkach)

      Przygotowanie:

      Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy. Cebulę posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz. Chwilę podsmażyć. Dodać mielone mięso i smażyć dopóki większość wody nie odparuje i mięso się dobrze usmaży. Dodać pomidory w puszce. Dusić jeszcze kilka minut. Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i (gdy sos jest za kwaśny) odrobiną cukru.

      Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (masłem lub oliwą) na dnie ułożyć krakersy, na nich położyć 1/3 farszu i 1/4 sera. Potem położyć jeszcze dwie takie warstwy - krakersy, farsz, ser. Na ostatniej warstwie ułożyć krakersy i posypać serem. Zapiekać 15 minut w 180ºC.

       

      Kasia

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 20:48
  • poniedziałek, 17 września 2012
    • Szarlotka sypana

      Mój przepis na sypaną szarlotkę. Bez miksera, bez ugniatania, a efekt jest przepyszny!!!! Coś dla leniuchów ;) W przepisie nie ma jajek, więc nadaje się także dla alergików. Smacznego!

       

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki kaszy manny
      • 1/2 szklanki otrąb (dałam żytnie)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 i 1/2 kg tartych jabłek (np. Reneta) lub spory słoik musu jabłkowego (miałam zrobiony mus z Antonówek)
      • 100 g zimnego masła

      Przygotowanie:

      W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Podzielić na trzy w miarę równe części. Jabłka podzielić na dwie części.

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

      Na papier wysypać jedną część suchej mieszanki. Na to wyłożyć jedną część jabłek. Kolejno posypać suchą mieszanką. Na to ponownie wyłożyć jabłka. Na koniec posypać ostatnią częścią suchej mieszanki. Na tak przygotowaną masę zetrzeć na tarce masło (można też pokroić je na plasterki i równomiernie je rozłożyć).

      Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.

       

      Kasia

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 września 2012 19:58
  • niedziela, 16 września 2012
    • Szybki biszkopt z winogronami

      Ciasto wyszło słodkie i mocno biszkoptowe, ale dzięki winogronom nie suche. Wiem, że winogrona w cieście to pomysł dość niekonwencjonalny i niektórym może wydawać się to nie smaczne, ale okazuję się, że to świetny pomysł i naprawdę polecam spróbować:)

       

      Szybki biszkopt z winogronami

       

      Składniki:

      • szklanka mąki krupczatki
      • pół szklanki cukru pudru
      • 4 jajka
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 300 g winogron bez pestek pokrojonych na pół

      Przygotowanie:

      Wszystkie podane składniki oprócz winogron dokładnie zmiksować, dodać winogrona i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w temp.200C.

       

       

       

      Paulina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 10:32
  • sobota, 15 września 2012
    • Muffinki otrębowe z jagodami

      Nie za słodkie, wilgotne i jagodowe :) Po prostu pyszne! Przepis pochodzi z moje wypieki z tym, że minimalnie go zmodyfikowałam. Z tej ilości składników wyszło mi 28 (!) a nie 18 muffinek - mam dość płytką formę. Smacznego!

       

      Składniki:

      • 100 g otrąb (użyłam żytnich)
      • 300 ml mleka
      • 300 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 250 ml oleju słonecznikowego
      • 200 g jagód (dałam mrożone)

      Mleko i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.

      Do kolejnego naczynia wsypać mąkę, sodę, proszek, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać olej, oba cukry i wymieszać.

      Połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Między papilotki rozdzielić ciasto.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. - W oryginalnym przepisie jest 170ºC i pieczenie 20-25 minut, ja podniosłam minimalnie temperaturę ze względu na to, że miałam mrożone jagody.

       

      Kasia

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      sobota, 15 września 2012 21:09
  • środa, 12 września 2012
  • poniedziałek, 10 września 2012
    • Pizza na średnim cieście z otrębami

      Bardzo dobre ciasto do pizzy z dodatkiem otrąb (dzięki nim mogę sobie wmawiać, że pizza jest zdrowa :P) Można podawać z ulubionymi dodatkami - ja dodałam pieczarki i tuńczyka w sosie pomidorowym.

       

      Porcja dla 2-3 osób

      Składniki:

      • opakowanie suchych drożdży (instant) 7 g
      • 1 łyżeczka cukru
      • 0,5 kg mąki + do podsypania
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka soli
      • 0,5 szklanki otrąb (dodałam pszenne)

      Przygotowanie:

      Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier, drożdże instant i otręby. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Dodajemy oliwę i wodę w temperaturze pokojowej (około 1 szklanki, jednak ilość zależy od tego jakich otrąb i mąki użyjecie). Wszystko dokładnie zagniatamy, aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Do miski wysypanej mąką kładziemy ciasto i odstawiamy na jakieś 1,5 h do wyrośnięcia.

      Po tym czasie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na wielkość przeciętnej blachy do piekarnika (u mnie 35x35 cm; wychodzi wtedy duża, kwadratowa pizza; można także zrobić dwa mniejsze, okrągłe placki), zostawiamy minimalnie grubsze brzegi.

      Na ciasto wylewamy sos i układamy ulubione składniki.

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 20-30 minut.

       

      Kasia

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      paulinaxkasia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 września 2012 19:58

Kanał informacyjny

Print Friendly and PDF



euro 2012 terminarzStatystyki zbiorcze na stronę



Wszystkie zdjęcia robione są przez autorki blogu. Nie zgadzamy się na ich kopiowanie i publikowanie na innych blogach, stronach internetowych, materiałach drukowanych itd. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Opcje Bloxa